ABA a solicitat administrației americane să recunoască aplicarea extrateritorială a Convenției ONU împotriva torturii

10 decembrie 2014 at 14:04

Președintele Asociației Baroului American (ABA), William C. Hubbard, a solicitat printr-o scrisoare (7 noiembrie 2014) adresată președintelui Barack Obama, „recunoașterea aplicării extrateritoriale a articolului 16 din Convenția împotriva torturii și a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante”  în raportul periodic al administrației, care urma să fie prezentat Comitetului ONU împotriva torturii, la sfârșitul lunii noiembrie în cadrul sesiunii de la Geneva. – ABA Center for Human Rights.

În ultimul deceniu, descoperirea abuzurilor personalului american asupra suspecților de terorism, reținuți în afara granițelor și lipsa de transparență și responsabilitate pentru aceste fapte, au continuat să exaspereze publicul american și au afectat grav reputația națiunii noastre de lider în promovarea drepturilor omului și a statului de drept, la nivel internațional. Un pas foarte important ați făcut, în primele zile ale mandatului Dumneavoastră, pentru a pune capăt abuzurilor privind interogarea deținuților, prin emiterea unui ordin, care a revocat toate directivele, ordinele și regulamentele care au permis tratamentele abuzive și a dispus închiderea „locurilor negre” ale CIA și a stabilit standarde uniforme de interogare.”- ABA Letter.

Comitetul ONU împotriva torturii „a criticat aspru modul în care SUA se ocupă de o serie de probleme legate de justiția penală, cum ar fi împușcarea de către poliție a unor afro-americani neînarmați, privarea de libertatea a suspecților de terorism la Guantanamo Bay în Cuba și aplicarea pedepsei capitale.(…) Există numeroase domenii în care anumite lucruri ar trebui să fie schimbate pentru ca Statele Unite să respecte pe deplin convenția,” a declarat unul dintre principalii anchetatori la o conferință de presă care a avut loc la Geneva (28 noiembrie 2014), referitor la aplicarea Convenției ONU împotriva torturii, care a intrat în vigoare în 1987 și pe care Statele Unite ale Americii au ratificat-o în 1994.”- International Human Rights e-Brief December 1, 2014 / Issue No. 583: Los Angeles Times: U.N. PANEL CRITICIZES U.S. POLICY ON POLICE SHOOTINGS, TORTURES.

Comitetul ONU va examina rapoartele privind Columbia, Congo, Luxemburg, Noua Zeelandă, România, Serbia, Spania și Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei în cea de a 54-a sesiune, care va avea loc în perioada 20 aprilie-15 mai 2015.”- OHCHR, Committee Against Torture concludes fifty-third session.

Comitetul privind Serviciile de Informații din cadrul Senatului SUA a publicat un raport critic cu privire la interogatoriile suspecților de terorism efectuate de CIA, care au fost atât de dure încât unii dintre ofițerii săi au început să pună sub semnul întrebării legalitatea acestora.”- ABA Journal, Senate torture report released; CIA lawyers mulled how to improve acceptance of harsh techniques, Dec 09, 2014.

O declarație explicită și fără echivoc ar trebui să fie trimisă Comitetului (ONU), prin care să se recunoască aplicarea extrateritorială a articolului 16”, se arăta în scrisoare. „Acest lucru este necesar pentru a asigura comunitatea internațională că, indiferent de declarațiile anterioare făcute de oficialii americani, națiunea noastră este decisă să garanteze că persoanele aflate în custodia sau controlul Statelor Unite nu vor fi supuse torturii sau tratamentelor crude sau pedepselor inumane sau degradante, indiferent de locul unde sunt deținute.(…) Camera Delegațiilor ABA a adoptat în 2004 și 2007 rezoluții, prin care a afirmat angajamentul său față de aceste principii. Vă îndemnăm să faceți următorul pas, pentru a confirma Comitetului poziția Administrației în acest sens.”- ABA Letter.

În data de 17 iulie 2014, ABA a lansat International Criminal Court Project, o resursă interactivă care oferă vizitatorilor informații despre jurisdicția Curții Penale Internaționale, procesul judiciar, organele constitutive și statele părți, precum și despre evoluția relațiilor dintre Statele Unite și CPI. În parteneriat cu Stanford Law School, noul site va oferi un periodic online: “International Criminal Justice Today”, care va conține știri despre evenimente curente din domeniu. De asemenea, va cuprinde „Arguendo”, un forum virtual, unde distinși experți din diferite domenii vor dezbate probleme de actualitate internațională privind justiția penală.”- ABA News, ABA launches international criminal legal access center website.