ABA a susținut în fața Congresului SUA necesitatea simplificării legislației penale

30 iunie 2013 at 16:53

Asociația Baroului American comunică frecvent cu membri ai puterii legislative, executive, organismelor guvernamentale și depune mărturie în fața Congresului SUA în domenii de importanță pentru administrarea justiției și a profesiei de avocat.

În depoziția din data de 14 iunie 2013, Președintele Secției ABA – Justiția Penală a prezentat Grupului de Lucru al Camerei Reprezentanților problema incriminării și federalizării excesive.

„Deși instanțele federale soluționează doar o mică parte din procesele penale ale națiunii, legea federală reprezintă „un număr copleșitor” de reglementări care impun sancțiuni penale. Caracterizând sistemul actual federal de drept penal ca fiind unul excesiv, costisitor și contraproductiv (deoarece este dificil sau imposibil pentru un individ să înțeleagă toate legile care i s-ar putea aplica), reprezentantul ABA a solicitat ca legea federală să fie simplificată și durata urmăririi penale să fie scurtată” – ABA Journal.

Fenomenul de „federalizare” excesivă este relevat de “un studiu ABA din anul 1998, care a arătat că mai mult de 40% din prevederile federale adoptate de la Războiul Civil au fost adoptate din anul 1970. Incriminarea excesivă este evidențiată de faptul că în anul 2011 în Statele Unite se aflau sub supraveghere 6,98 milioane de infractori,”aproape jumătate din deținuți fiind încarcerați pentru infracțiuni nonviolente” – ABA Now.

„Datorită prevederilor exagerat de ample și de prisos, pedeapsa și-ar putea caracterul său preventiv, educativ, de reabilitare și chiar retributiv”.

În mărturia precizată, s-a mai subliniat că „deceniile în care s-au extins infracțiunile federale au dus la incriminarea unui comportament, care este lipsit de multe ori de intenție penală și care ar fi mai eficient gestionat prin aplicarea unor amenzi civile sau sancțiuni non-penale”- ABA Washington Letter.

„Fiecare etapă a procesului penal actual – de la actele premergătoare arestării preventive și până la provocările reintegrării în societate a persoanelor care au executat pedeapsa cu închisoarea – se confruntă cu serioase probleme care subminează principiile de bază privind dreptatea și echitatea, precum și așteptările publicului în materie de siguranță. Rezultatul este un sistem suprasolicitat, scump și de multe ori ineficient de justiție penală”- ABA Journal.

„Toți cei care au mai depus mărturie în cadrul audierii, au fost de acord că legislativul ar trebui să ia măsuri pentru a soluționa problema incriminării excesive. Fostul adjunct al Procurorului General a subliniat proliferarea reglementărilor federale privind executarea sancțiunilor penale, ca rezultat al creșterii numărului de legi penale. Acesta a recomandat Congresului să ia în considerare”cu mult timp înainte reformele”Legii federale privind practicile de corupție, iar Grupul de Lucru să aibă în vedere elaborarea unui set de principii, la care toate sancțiunile penale noi sau propuse să se conformeze, înainte de a fi raportate de comitet”- ABA Washington Letter.

„Reducerea incriminării exagerate economisește banii contribuabililor și îmbunătățește viețile tuturor cetățenilor”, a declarat reprezentantul ABA.

„În cadrul audierii, președintele Grupului de Lucru al puterii legislative a afirmat că lucrează împreună cu Serviciul de Cercetare al Congresului, în vederea inițierii unei profunde analize a Codului penal din SUA. Înființat în luna mai, Grupul de Lucru are la dispoziție șase luni să facă recomandări pentru îmbunătățirea sistemului de justiție penală”- ABA Washington Letter.