ABA – apel la respectarea statului de drept în Turcia

22 iulie 2016 at 13:38

Președintele Asociației Baroului American (ABA) a solicitat guvernului Turciei să asigure respectarea statului de drept în restabilirea ordinii după tentativa de lovitură de stat” – ABA Journal, ABA calls on Turkey to follow rule of law; about 3,000 judges and prosecutors are targeted.

Deși, vremurile nesigure pot crea confuzii, justiția în conformitate cu garanțiile procedurale este o parte integrantă a oricărei democrații. ABA solicită respectuos guvernului Turciei să asigure corectitudinea și imparțialitatea în această perioadă de criză, corespunzător cu propriile legi și standardele internaționale” – ABA News, Statement of Paulette Brown, president, American Bar Association Re: Recent incidents in Turkey.

De la tentativa de lovitură de stat, guvernul turc a arestat și concediat mii de funcționari publici, inclusiv angajați din educație și ofițeri de poliție. În discuția cu președintele Turciei, președintele SUA a exprimat angajamentul Statelor Unite ale Americii față de guvernul ales în mod democratic, dar a cerut Turciei să respecte dreptul la un proces echitabil. The Irish Times relatează că aproximativ 3.000 de judecători și procurori au fost arestați, în timp ce BBC susține că aproape 3.000 de judecători au fost suspendați. Un oficial anonim a declarat pentru Irish Times că unii dintre presupușii judecători și procurori, care au ajutat la planuirea loviturii de stat, se regăsesc pe o listă a persoanelor care urmau să fie numite în funcții importante în cazul în care lovitura de stat ar fi reușit, iar despre alții se crede că au fost în contact cu organizatorii loviturii de stat” – ABA Journal, ABA calls on Turkey to follow rule of law; about 3,000 judges and prosecutors are targeted.

În data de 24 mai 2016 cu ocazia efectuării unei vizite ILEX, președintele ABA și secretarul general al Uniunii Barourilor din Turcia au semnat un acord de cooperare în vederea acordării de sprijin reciproc și a stabilirii unui cadru fundamental pentru promovarea statului de drept în Statele Unite, Turcia și pe plan internațional, dar și pentru a colabora în ceea ce privește asistarea sirienilor aflați sub protecție temporară în Turcia”- ABA News, ABA, Turkish bar sign letter of cooperation.

În 2013, ABA ROLI a efectuat aproape 900 de interviuri cu refugiați sirieni selectați aleatoriu care trăiesc în Iordania și Liban, pentru a fi consemnate încălcări ale drepturilor omului.(…) În plus raportul prezintă detalii despre abuzurile comise de către forțele guvernamentale siriene și filialele acestora, precum și de grupurile armate anti-regim.

Începând din septembrie 2014, ABA ROLI, în colaborare cu organizații locale și internaționale non-guvernamentale, a pregătit avocați turci pentru a susține sesiuni de informare juridică, sensibilizare și pentru a acorda consultații juridice refugiaților sirieni din Turcia”- ABA ROLI, Syria Current Rule of Law Programs.