ABA îngrijorată de condamnarea la închisoare pentru criticarea justiției în Swaziland

17 noiembrie 2014 at 19:32

Centrul ABA pentru Drepturile Omului a postat un link, despre un avocat specializat în drepturile omului și colegul său, jurnalist, care au fost arestați, reținuți și condamnați la doi ani de închisoare pentru sfidarea curții, fiindcă și-au exercitat drepturile fundamentale la liberă exprimare în scris și au publicat articole critice la adresa sistemului judiciar din Swaziland.”- ABA International Human Rights Committee and ABA Center for Human Rights, International Human Rights e-Brief, October 27, 2014 / Issue No. 580.

Avocatul a fost condamnat și închis pentru eforturile sale de a promova guvernanța democratică și independența judiciară în ultima monarhie absolută rămasă în Africa. Președintele ABA a fost indignat de această sentință”- ABA Justice Defenders Program Fall Newsletter‏.

ABA reiterează faptul că domnul Maseko și domnul Makhubu au dreptul, conform normelor internaționale, de a publica opiniile lor cu privire la administrarea justiției și apărarea drepturilor omului în Swaziland. ABA este profund consternată de urmărirea penală a unui avocat, supus unor represalii evidente pentru că și-a exprimat îngrijorarea față de lipsa de imparțialitate în sistemul judiciar și consideră aceste condamnări drept amenințări grave la adresa independenței profesiei de avocat în Swaziland.”- Statement of James R. Silkenat, president, American Bar Association Re: Convictions of Thulani Maseko and Bheki Makhubu.

În ABA – Federal Judicial Improvements (Report Nos. 112), pag.1-2, se arată că: „Critica solidă a hotărârilor judecătorești este pe deplin protejată de Primul Amendament al Constituției Statelor Unite și este indispensabilă pentru binele democrației. Ipoteza că respectul pentru sistemul judiciar poate fi câștigat prin protecția judecătorilor față de critici, evaluează în mod greșit caracterul opiniei publice americane. Libertatea de a vorbi despre toate instituțiile publice, este un privilegiu american prețuit, cu toate că nu întotdeauna se realizează în mod decent. Și o tăcere forțată, deși limitată, numai în numele păstrării demnității branșei, probabil, ar genera resentimente, suspiciune, și dispreț mult mai mult decât ar spori respectul.(…) Există o diferență între critica argumentată a unei decizii greșite și o amenințare din partea unui membru al Congresului sau a Președintelui, care ar solicita îndepărtarea judecătorului pentru această decizie. Aceasta din urmă este o amenințare politică, care va pune în pericol munca judecătorului, în cazul în care dosarul nu se decide «favorabil»„.

Citând Articolul privind Conduită Profesională 8,2 (a), un judecător din statul Tennessee, susține că avocații sunt însărcinați cu menținerea integrității sistemului de justiție, dar avertizează că « a face acuzații false și nesăbuite despre un judecător subminează statul de drept și poate duce la probleme etice și profesionale.»”- Advice on criticizing judicial decisions, Your ABA, October 2011.

Uciderea și urmărirea penală a jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor omului au atins proporții alarmante. Această problemă amenință libertatea de pretutindeni. Lumea a văzut jurnaliști uciși în timp ce prezentau conflictul sirian; amenințați și uciși în timp ce relatau despre cartelurile de droguri mexicane; și închiși în Africa Sub – Sahariană pentru raportarea activității guvernamentale corupte.” În cadrul Reuniunii ABA International de la Buenos Aires (21 – 25 octombrie 2014), „experții au abordat pericolele cu care jurnaliștii se confruntă în aceste regiuni. În special, experții au discutat despre urmărirea penală a jurnaliștilor din Argentina în timpul „războiului murdar”, precum și despre urmărirea și hărțuirea jurnaliștilor din America de Sud și Orientul Mijlociu, printre alte regiuni. Printr-un format de tipul întrebare moderator – răspuns, aceste studii de caz au permis publicului să dezvolte o înțelegere a drepturilor legale și protecția acordată jurnaliștilor în temeiul dreptului intern, regional și internațional.”- The ABA SIL International Human Rights Committee’s Blog: ABA SIL Fall Meeting 2014: Record Number Attend IHRC’s Panel Discussions, Freedom of the Press and the Law, Part I: The Prosecution of Journalists.

S-a mai discutat și despre impactul 9/11 privind libertatea de exprimare și s-au formulat recomandări privind măsurile pe care comunitatea juridică ar trebui să le ia pentru a se asigura că jurnaliștii sunt capabili să funcționeze fără constrângere ilegală. Au fost analizate libertatea de exprimare și presa, și echilibrul precar lovit de sisteme juridice diferite, având în vedere pretențiile guvernamentale privind securitate națională, și importanta unei prese libere și robuste pentru societățile democratice și modul în care, în secolul 21, această libertate -și libertatea de exprimare- au devenit din ce în ce mai vulnerabile la manipulare, influență și cenzură, fără represiunea cu mână de fier asociată cu regimurile totalitare din trecut.”The ABA SIL International Human Rights Committee’s Blog: ABA SIL Fall Meeting 2014: Record Number Attend IHRC’s Panel Discussions – Freedom of the Press and the Law, Part II: Freedom of Expression in a Post-9/11 World.

“În iulie și august 2014, guvernul azer a arestat o parte dintre cei mai importanți apărători ai drepturilor omului din țară, inclusiv renumitul avocat pentru drepturile omului Intigam Aliyev și activiștii Rasul Jafarov și Leyla Yunus. Ei au fost arestați preventiv pentru acuzații de la evaziune fiscală până la trădare. Ca șef al Societății pentru Educație Juridică, o organizație pentru drepturile omului, care oferă sprijin legal pentru ONG-uri și persoane fizice cu venituri mici, Intigam Aliyev a prezentat mai mult de 200 de cereri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cazuri de falsificare a alegerilor, abuz privind libertatea de exprimare, precum și încălcări ale dreptului la un proces echitabil.(…) Declarația ONU privind apărătorii drepturilor omului atribuie responsabilități nu doar guvernelor, ci, de asemenea, și nouă, întregii lumi: datoria noastră de a promova drepturile omului și de a proteja democrația și instituțiile sale.The ABA SIL International Human Rights Committee’s Blog: Arbitrary Detention in Azerbaijan 2014.

Violența împotriva jurnaliștilor este un atac la dreptul omului la libera exprimare.”- ABA IHRC on Twitter.