Clemency Project 2014 “contează pe puterea constituțională” a președintelui american de a ierta

31 ianuarie 2016 at 19:50

Departamentul de Justiție a anunțat în ianuarie 2014, lansarea unui „proiect extraordinar” prin care “vor fi micșorate pedepsele mari privative de libertate, dispuse pentru infracțiuni produse fără violență, legate de droguri, folosind clemența președintelui Barack Obama” – ABA Journal, Clemency Project 2014 is out to help prisoners doing excessive time due to inflexible sentencing.

Clemency Project 2014 este un grup de lucru format din avocați și susținători”, printre care și ABA – Secția privind Justiția Penală, „creat pentru a ajuta condamnați pentru anumite infracțiuni federale nonviolente, să depună cereri de comutare a pedepselor” – Criminal Justice Section, Initiatives and Projects At-A-Glance.

Conform criteriilor publicate de Departamentul de Justitie, deținuții:

– trebuie să fi executat o pedeapsă federală care, dacă ar fi aplicată astăzi, ar fi în mod substanțial mai mică;

– nu au antecedente violente și nici relații semnificative cu crima organizată, bande sau carteluri;

– au executat cel puțin 10 ani;

– nu au condamnări anterioare semnificative și

– au demonstrat un comportament bun în închisoare”- ABA News, Clemency Project 2014 Well Under Way and Reviewing Thousands of Federal Prisoner Applications.

ABA, care se opune pedepsei minime obligatorii, sprijină aplicarea retroactivă a legii <<Fair Sentencing Act>> și măsurile care ar reduce pedepsele mari pentru anumite persoane condamnate pentru infracțiuni nonviolente, solicitând îndelung utilizarea mai largă a puterii executive de a ierta”- ABA Washington Letter, Justice Department unveils clemency initiative.

După ultimele grațieri din iulie 2015, în luna decembrie președintele Obama a comutat pedepsele pentru 95 de deținuți, dintre care 27 de petiții au fost susținute de Clemency Project 2014.(…) Cu privire la acestea, președintele ABA a declarat: <<ABA salută exercitarea istorică, în continuare, de către președinte a prerogativei sale de grațiere, pentru a revizui sentințele aplicate infractorilor nonviolenți, care sunt acum recunoscute că au fost excesive și inutile>>”- ABA News, Clemency Project 2014 applauds commutation of 95 federal prison sentences.

Grațierile acordate de președintele Obama ajută la umanizarea problemei, sprijinind eforturile pentru adoptarea unei legislații, care ar putea oferi un sprijin mai mare deținuților federali.(…) Președintele crede că aceste măsuri se încadrează în efortul mai larg de reformare a justiției penale. Ceea ce dovedește pe o bază foarte individuală, faptul că unele sentințe din trecut au fost excesive și au depășit cu mult gravitatea infracțiunii, a declarat un consilier al președintelui american”- ABA Journal, Obama commutes sentences of 95 federal prisoners, grants 2 pardons.