„Condamnarea mai inteligentă” pe agenda legislativului american

31 mai 2014 at 19:15

Doi senatori americani și experți din domeniul justiției penale au discutat în cadrul programului “Criminal Law and the Administrative State: Defining and Enforcing Regulatory Crimes” despre „Smarter Sentencing Act”, care vizează modificarea pedepselor pentru anumite infracțiuni legate de droguri, – ABA News, Sen. Lee, Sen. Whitehouse and Rachel E. Barkow to discuss sentencing at ABA/ACUS joint meeting.

Acestă conferință comună cu Asociația Baroului American (ABA) de la Capitoliu a abordat problema „supra-incriminării” în Statele Unite, „care rezultă din relația de suprapunere dintre dreptul penal și administrativ, fiind analizat cadrul de reglementare, incluzând sancțiunile civile și penale, și argumentele pro și contra privind proliferarea încălcărilor legii penale federale și a infracțiunilor reglementate.(…) Potrivit unor critici, multe dintre aceste infracțiuni sunt stabilite printr-un limbaj juridic extrem de larg și o minimă „mens rea” (intenție), cerințe care lasă prea multă autoritate în mâinile agențiilor de reglementare și procurorilor, pentru a determina ceea ce constituie o faptă penală.(…) Pe de altă parte, susținătorii actualei abordări normative combat preocupările privind supra-incriminarea cu cele referitoare la aplicarea necorespunzătoare (a legii)” – ABA News, Senators, criminal justice experts discuss overcriminalization at ABA joint meeting.

„Strategia Departamentului de Justiție și proiectele legislative din Congresul american includ multe dintre recomandările adoptate în urmă cu 10 ani de către ABA, după un studiu intensiv de un an al asociației referitor la sistemul de justiție penală, realizat la cererea unui judecător al Curții Supreme a Statelor Unite. O abordare incrementală pentru modernizarea politicii de condamnare în cazul infracțiunilor legate de droguri este propusă de Smarter Sentencing Act (S. 1410), o propunere bipartizană puternic susținută de către ABA”ABA Journal, Bipartisan push is on for sentencing reform.

Principalele reglementări ale proiectului legislativ se referă la: extindereasupapei de siguranță” existente la nivel federal, care permite unui judecător să condamne sub un nivel minim obligatoriu, în cazurile adecvate; reducerea pedepselor minime obligatorii pentru infracțiuni legate de droguri și aplicarea Fair Sentencing Act 2010, care a redus disparitatea dintre condamnările pronunțate pentru infracțiuni privind cocaina, celor care execută în prezent pedepse pentru infracțiuni legate de droguri”ABA Washington Letter, ABA expresses support for smarter sentencing.

„Chiar dacă proiectul de lege are drept scop principal reducerea pedepselor obligatorii pentru infracțiuni la regimul drogurilor, Comisia Juridică a Senatului a adus amendamente, care ar genera noi minime obligatorii pentru diverse infracțiuni de abuz, infracțiuni interstatale de violență în familie, furnizarea de arme teroriștilor sau complicitatea la dezvoltarea de arme de distrugere în masă.(…) ABA, care se opune pedepsei minime obligatorii, și-a exprimat sprijinul în decembrie anul trecut pentru dispozițiile din S. 1410, care ar reduce pedepsele mari pentru anumite persoane condamnate pentru infracțiuni nonviolente”– ABA Washington Letter, Senate Judiciary Committee approves smarter sentencing bill.

Condamnații nonviolenți, care au executat cel puțin 10 ani din pedeapsa federală pentru infracțiuni privind drogurile și care nu au legături cu grupuri de crimă organizată ar putea beneficia de noi criterii de grațiere, a anunțat Departamentul de Justiție (DOJ). Solicitanții trebuie să fie persoane care ar fi primit o pedeapsă semnificativ mai mică, dacă ar fi fost condamnate în prezent pentru aceeași infracțiune.(…) În decembrie 2013, Președintele a comutat sentințele pentru opt persoane, condamnate înaintea adoptării Fair Sentencing Act” – ABA Journal, DOJ’s new clemency criteria could benefit nonviolent federal drug offenders.

În urmă cu 21 de ani, un judecător federal a condamnat, cu părere de rău, o femeie însărcinată, mama a doi copii mici, fără antecedente penale, la închisoare pe viață conform prevederilor care sancționau faptele de distribuire a cocainei.(…) De atunci, judecătorul a solicitat personal clemență pentru deținută. Președintele și Procurorul General au știut de mult timp că procedura acordării grațierii a fost un simulacru” și chiar acum, „nu merită credit pentru corectarea lucrurilor atât de târziu, a scris judecătorul pe blog. ”DOJ a trimis scrisori tuturor avocaților din SUA solicitând asistență pentru o inițiativă de a scoate din închisoare mii de infractori nonviolenți condamnați pentru droguri, care au ispășit deja mai mult de 10 ani din pedeapsăABA Journal, Federal judge uses blog to advocate clemency for woman he sentenced 21 years ago.

Asociația Baroului American a salutat anunțul prin care Președintele Obama intenționează să extindă grațierea unor deținuți care au suferit zeci de ani din cauza lipsei de egalitate și echitate în cazul condamnării. Încrederea publicului în sistemul de justiție penală este direct legată de pedepse aplicate corect, un principiu pe care Președintele Obama și Departamentul de Justiție îl recunosc și par pregătiți să progreseze. Acestă inițiativă de grațiere reprezintă rezultatul lunilor de muncă asiduă desfășurată de către Departamentul de Justiție, membrii ABA și avocații din alte organizații, fiind un pas înainte pentru o justiție egală, pentru care ABA și membrii săi luptă în fiecare zi”ABA News, Statement of James R. Silkenat, president, American Bar Association Re: DOJ clemency announcement.