Curtea federală de apel din Boston: interzicerea selfie-ului cu buletinul de vot este neconstituțională

30 septembrie 2016 at 18:46

Efectuarea de selfie-uri în cabina de vot a fost practic inevitabilă, având în vedere cultura social-media. Așa că, îngrijorați de faptul că această practică ar putea pune în pericol exercitarea dreptului de vot, unii parlamentari americani au interzis în mod expres acest lucru.(…) Problema este că aceste comentarii ale alegătorului privind dreptul său de vot, constituie o formă de discurs politic, protejată constituțional” (Primul Amendament al Constituției SUA) – ABA Journal, Do selfies violate laws protecting privacy in the voting booth?

Curtea Federală de Apel pentru Primul Circuit a hotărât că legea care interzice alegătorilor din New Hampshire să posteze selfie-uri cu buletinul lor de vot, încalcă Primul Amendament (libertatea de exprimare), „deoarece au o valoare de informare specială: reprezintă atât susținerea alegătorului pentru un candidat, cât și comunicarea acestei opțiuni”- ABA Journal, Law banning ballot selfies violates First Amendment, federal appeals court says.

În timp ce majoritatea persoanelor realizează selfie-uri cu buletinul lor de vot, pentru a-și exprima mândria civică, unii parlamentari cred că acest lucru ar putea fi folosit pentru a influența pe alții și se tem că ar putea conduce la constrângerea alegătorului sau la cumpărarea de voturi”- ABA Journal, States seek to stop voters from posting ballot selfies.

Așadar, „această lege afectează toți alegătorii, nu doar pe cei care sunt intimidați sau care doresc să-și vândă voturile. De asemenea, s-a demonstrat că și alte legi privind interzicerea coruperii alegătorilor, au fost ineficiente în reducerea problemei. New Hampshire nu poate impune o asemenea restricție amplă privind libertatea de exprimare prin interzicerea selfie-urilor cu buletinul de vot, în scopul de a combate un pericol nefondat și ipotetic”, a statuat instanța federală de apel. Vom repeta vechea zicală: o imagine valorează cât o mie de cuvinte”- ABA Journal, Law banning ballot selfies violates First Amendment, federal appeals court says.

Anul trecut, un judecător de la curtea de district din Indiana, a stabilit că legea care interzice fotografierea buletinului de vot și postarea acesteia pe rețelele de socializare, este neconstituțională, “subliniind faptul că în acest fel, legea nu permite și fotografierea buletinelor de vot nemarcate, precum și alegătorii care ar dori să realizeze un selfie din motive pe deplin legitime și inofensive”- ABA Journal, Federal judge blocks Indiana from enforcing ‘ballot selfie’ ban.

Alte state, cum ar fi Tennessee, interzic utilizarea telefoanelor mobile pentru orice motiv în timpul procesului de votare, în timp ce altele, au o abordare opusă, permițând alegătorilor să facă fotografii propriilor buletine de vot și să arate pe cine aleg. Utah, de exemplu, a modificat legea, astfel încât nu li se interzice alegătorilor să transfere o fotografie a buletinului de vot într-un mod care să permită să fie vizualizată de către un individ sau altul.” Arizona are o lege similară care permite selfie-urile cu buletinul de vot, iar California are un proiect de lege în acest sens”- ABA Journal, States seek to stop voters from posting ballot selfies.

„Cel mai bun mod de a combate constrângerea alegătorilor și cumpărarea de voturi, este de a investiga și urmări doar aceste cazuri”- ABA Journal, Do selfies violate laws protecting privacy in the voting booth?