Departamentul de Justiție SUA continuă să lupte împotriva „injustiției instituționalizate”

30 octombrie 2015 at 12:51

Departamentul de Justiție al SUA (DOJ), sub conducerea fostului procurorul general, Eric Holder, a depus declarații privind un interes în zeci de procese locale pentru combaterea <<nedreptății instituționalizate>>”- ABA Journal, Justice Department expands civil rights law with ‘statements of interest’ in local suits.

Fostul procuror general a menționat că administrația Obama <<a realizat progrese istorice în realizarea principiilor documentelor fondatoare și a luptat pentru a proteja cel mai sacru dintre drepturile americanilor, dreptul la vot>>. De asemenea, s-a înregistrat un progres în ceea ce privește dreptul la egalitate al minorităților sexuale, s-au făcut pași semnificativi spre reformarea sistemului de justiție penală și păstrarea <<încrederii în cea mai mare putere a sistemului judiciar pe care lumea a cunoscut-o vreodată de a se pronunța în mod echitabil și eficient în cazurile deduse judecății>>, inclusiv în cele care implică securitatea națiunii”- ABA Washington Letter, Eric H. Holder Jr. announces resignation; will serve until successor is chosen.

Inițiativa, <<Smart on Crime>> este rezultatul unei revizuiri DOJ a sistemului de justiție penală, care a relevat faptul că multe aspecte ale sistemului pot exacerba de fapt, ciclul vicios al sărăciei, criminalității și încarcerarea care prinde în cursă prea mulți americani și slăbește prea multe comunități. <<Realitatea este că, în timp ce aplicarea agresivă a legilor penale federale rămâne în continuare necesară, nu putem acuza modul nostru de a deveni o națiune mai sigură>>, a declarat Holder” – ABA Washington Letter, Attorney general announces new DOJ strategy.

Președintele Obama a afirmat că „cea mai semnificativă realizare ar putea fi revigorarea și restaurarea misiunii de bază a ceea ce Holder numește << conștiința acestei instituții – Divizia Drepturi Cetățenești>>, pentru asigurarea <<exercitării drepturilor fundamentale ale fiecărui cetățean>>”- ABA Washington Letter, Eric H. Holder Jr. announces resignation; will serve until successor is chosen.

Noul procurorul general, Loretta Lynch continuă practica cu toate că, în trecut, Departamentul de Justiție și-a exprimat în mod obișnuit opinia doar în cazurile cu potențial de a afecta în mod direct un interes federal, cum ar fi politica externă sau de securitate națională. Acum, DOJ are în vedere și problemele de drept constituțional în cauzele locale referitoare la drepturile cetățenești, deși se abține de regulă, de la analizarea faptelor sau indicarea părții care ar trebui să câștige” – ABA Journal, Justice Department expands civil rights law with ‘statements of interest’ in local suits.

DOJ a anunțat și noua politică care se va aplica agențiilor federale privind utilizarea Stingrays și a altor dispozitive de interceptare a telefoanelor mobile, caz în care “este nevoie de un mandat”, iar „informațiile care pot fi colectate, sunt limitate”, cu excepția situațiilor deosebite – ABA Journal, DOJ says using stingrays to intercept cellphone calls requires warrant, unless exception applies.

Recent, DOJ a mai comunicat „că va elibera aproximativ 6.000 de deținuți – cel mai mare număr din istoria Statelor Unite (…) rezultatul unui plan cuprinzător de revizuire a sistemului de justiție penală prezentat de fostul procurorul general Eric Holder la reuniunea anuală a Asociației Baroului American 2013, din San Francisco. (…) Planul este o schimbare majoră în politica Departamentului de Justiție, vizând condamnații pentru infracțiuni minore legate de droguri, comise fără violență, sancționate cu <<pedepse minime obligatorii draconice>>. Holder a solicitat atunci, ajutor din partea ABA, în efortul său <<de a adopta măsuri îndrăznețe pentru reformarea și consolidarea sistemului american de justiție penală, prin mijloace concrete și fundamentale>>”- ABA News, Early release of federal prisoners comes two years after plan unveiled at ABA Annual Meeting.

În discursul rostit în fața Adunării Generale, la reuniunea anuală American Bar Association 2015 din Chicago, noul procurorul general al SUA a afirmat că Departamentul de Justiție va fi „un partener al fiecărei comunități pentru a identifica și a pune în aplicare strategii care vor crește siguranța publică, consolida relațiile și vor promova încrederea și respectul durabil de care au nevoie pentru a prospera” – ABA News, Justice Department committed to restoring trust between communities and police, Attorney General says.