Reuniunea anuală ABA – noi politici. Propunere de modificare a Legii comunicațiilor electronice din SUA

31 august 2013 at 17:23

În cadrul reuniunii anuale (8 -13 august 2013) de la San Francisco, „Camera Delegaților a Asociației Baroului American a adoptat o serie de politici noi privind dreptul de vot, finanțarea instanțelor, traficul de ființe umane, securitatea cibernetică și justiția penală” – ABA Washington Letter.

Rezoluția ABA 114 propune modificarea Legii comunicațiilor electronice, având în vedere „schimbările tehnologice și sociale care au avut loc de la votarea acestui proiect legislativ în anul 1986.” Așadar, „o entitate guvernamentală poate solicita unui furnizor de reţele şi servicii de comunicaţii electronice să divulge comunicările, să ofere informații privind localizarea unui telefon mobil, numai atunci când este emis un mandat pe baza unor motive întemeiate de suspiciune (probable cause). Accesarea sau solicitarea , prospectiv sau în timp real, de informații privind numărul de apeluri efectuate, e-mail și alte date, trebuie autorizate cel puțin, de către instanța de judecată conform secțiunii 2703 din lege. În cazul în care, Legea reținerii datelor privind comunicațiile electronice autorizează o citație pentru obținerea de informații, entitatea guvernamentală poate utiliza aceste citații numai în legătură cu un cont(uri) specificat(e) sau individ/indivizi. Toate cererile care nu sunt particularizate, trebuie supuse aprobării judiciare prealabile” – Resolutions with Reports to the House of Delegates, 2013 ANNUAL MEETING • SAN FRANCISCO, CALIFORNIA • AUGUST 12-13, 2013.

În luna iulie 2013, Curtea Supremă din New Jersey a hotărât în unanimitate, într-un dosar de furt prin efracție, că este necesar un mandat pentru localizarea telefonului mobil al unei persoane, „datorită faptului că persoanele fizice au o așteptare rezonabilă la intimitate privind astfel de informații. Prin urmare, organele de drept, în general, trebuie să demonstreze „cauza probabilă” și să obțină un mandat.” Cu toate acestea, solicitarea unui mandat, nu se va aplica retroactiv. ”Telefoanele mobile pot urmări acum, nu numai fiecare mișcare a persoanelor, dezvăluind locația la un moment dat, dar și magazinele, medicii, serviciile religioase și evenimentele politice la care merg și cu cine vor să se asocieze. Oamenii nu cumpără telefoane mobile pentru a servi ca dispozitive de urmărire sau nu se așteaptă în mod normal ca ele să fie utilizate de către guvern în acest fel” – ABA Journal.

Agenția Națională de Securitate (NSA) ar fi colectat ilegal zeci de mii de e-mail-uri și alte comunicări electronice între americani, în cadrul unui program de supraveghere acum întrerupt, potrivit unei opinii secrete a instanței federale competente în materie (FISA Court), declasificată recent de către oficiali americani. Opinia 2011 arată de ce programul de supraveghere a fost considerat neconstituțional. Instanța federală a fost informată de către guvern că „volumul și natura informațiilor care au fost colectate sunt fundamental diferite de ceea ce instanța de judecată a fost făcută să creadă. „La o lună după această decizie, NSA a revizuit procedurile de colectare a informațiilor, declarând că agenția a sesizat instanța, ca parte a procesului de raportare periodică.”Acest lucru nu a fost în nici un sens o încălcare deliberată sau o comercializare angro a vieții private a persoanelor americane”ABA Journal.

Programul NSA Surveillance Leaks: Facts and Fiction”, prezentat în cadrul reuniunii de la San Francisco, a dezbătut aceste probleme. „Discuția ar trebui să fie despre ce face guvernul cu informațiile noastre,” și dacă „această colectare în masă a datelor reprezintă o încălcare a Amendamentului IV din Constituției Statelor Unite”, referitor la protecția împotriva perchizițiilor și confiscărilor nemotivate. ”Oportunitatea acestui program a fost subliniată atunci când președintele Obama a anunțat planurile de revizuire a unor părți importante ale programelor de supraveghere. Schimbările vor include o restructurare a instanței federale care verifică acum aceste programe și un apărător pe probleme legate de dreptul la viață privată, cu rol de ombudsman sau inspector general”ABA Division for Media Relations and Communication Services.

În acestă conjunctură, „guvernul federal din Brazilia a propus o legislație, care ar forța companiile să stocheze pe serverele locale, datele cu caracter personal colectate despre brazilieni. Legislația este propusă în conformitate cu noua lege privind drepturile civile, numită „Marco Civil da Internet”. Google și Facebook au raportat obiecții față de aceste planuri, deoarece ar crește costurile pentru întreprinderile mici și pentru noile companii de tehnologie care fac afaceri în această țară. Microsoft este mai puțin preocupat, deoarece are deja centre de date în Brazilia”ABA Journal.

Invitat la reuniunea ABA, Procurorul General al SUA a anunțat strategia “Smart on Crime”, prin care se solicită Departamentului de Justiție punerea în aplicare a unor măsuri importante în vederea „recalibrării sistemului federal de justiție penală”.Această strategie include o reconsiderare a pedepselor minime obligatorii, față de care ABA s-a opus cu fermitate, în vederea asigurării unor pedepse adecvate celor care comit fapte minore, fără violență.” Cu același prilej, fostul secretar de stat, Hillary Rodham Clinton, a fost decorată cu Medalia ABA, „cea mai înaltă distincție a asociației, pentru cariera sa de avocat și funcționar public. Dna Clinton a fost și primul președinte al Comisiei ABA privind femeile în profesie și în calitate de senator american și secretar de stat, a continuat să lupte pentru egalitatea de gen și statul de drept. Discursul de acceptare s-a axat pe garantarea dreptului de vot pentru toți americanii” – ABA Washington Letter.